Met groep 3 , 4 en 5 filosoferen we over waardevolle zaken, iets nodig hebben en ruilen, pragmatisch denken, relativiteit en sociale ethiek worden door de kinderen gecombineerd.
Als opmaat voor het gesprek over waarden en ruilen gebruik ik een metafoor over een prins, hij zit in een torenkamer opgesloten tussen glazen ramen, hij wil eruit.
Wat heeft hij nodig?
Er liggen voorwerpen in de kring en we gaan aan de hand van het verhaal kopen en ruilen.
“De prins heeft een steen nodig om het raam kapot te gooien en zich te bevrijden en te vluchten. Hij koopt ook een deken om te slapen als hij moe is , water en brood voor onderweg. Hij heeft ook voeten nodig om te vluchten. Een paraplu voor een goed landing, een zachte val, een lampje want het is donker. Geld is belangrijker dan de pleister. Maar als hij uit de torenkamer valt heeft hij wel een pleister nodig.”
Wat is de grootste schat?
“De kinderen vergelijken situaties en noemen de relatieve waarde van de verschillende dingen.
Water is een schat als je het heel hard nodig is. Brood is belangrijker dan geld. De grootste schat is het eten. Nee, het geld omdat het mooi is! Als het eten op is dan heb je geld nodig om het te kopen. De kaars is belangrijk als het donker is. Je moet een kaars kopen in de winkel, maar als de winkel dicht is dan heb je niets. In het donker kan je geen winkel vinden. Maar geld kan in het donker ook licht geven.”
Waar en wat kan een schat zijn?
“Met geld kan je alles doen, je kan het ook geheim houden, niemand moet het vinden , anders heb je zelf niets. Je kan een schat ook bewaren in een museum, dan kan iedereen het zien. Iedereen kan een schat in de grond stoppen. Als je bijvoorbeeld heel erg rijk bent kan je naar een arme stad gaan en het daar voor de mensen verstoppen en als een arme vrouw of man het vindt mag hij/zij het hebben. Tijdens de oorlog verstopten de Joden het geld. Een schat is gewoon wat je nodig hebt. Een schat kan onzichtbaar zijn of bij God zijn. Als je dan dood gaat of de wereld vergaat en je komt in het paradijs dan vraag je om een schat.”
Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster