In groep 3 vertel ik het verhaal van de aap met de blauwe billen. Over uiterlijk, kenmerken, uiterlijke verandering, keuzevrijheid, opvallen, veiligheid en camouflage.
Een aapje ziet kleurrijke vogels en vindt de dieren in zijn eigen omgeving maar saai. Hij vindt een verfdoos en gaat aan de slag. Hij verft de dieren in hun slaap in alle kleuren van de regenboog. Maar o wee! Als de dieren wakker worden is de beer los!
Wie heeft er wel eens een aap met blauwe billen gezien?
“Op de televisie, het was in het nieuws, hij was zwart en had alleen blauwe billen. Niet alle apen hebben blauwe billen.”
Hoe komt het dat een aap blauwe billen heeft?
“Ze kunnen alleen blauwe billen hebben als de papa of mama blauwe billen heeft. Ze horen zo, de apen met blauwe billen. Als je zwarte apen hebt dan kan je de zwarte vlekken niet zien. Gorilla’s met blauwe billen worden gewoon zo geboren, dat heeft niemand gedaan.”
Kan een een dier/aap ook veranderen van kleur?
“In de apenheul zijn er apen met rode billen. De boer was er gewoon klaar mee en ging de billen zelf schilderen. Dieren kunnen niet zelf kiezen welke kleur ze hebben. Dat kan wel als het een robot is.”
Welke kleur heeft een kikker?
“Een kikker is groen. Een gifkikker is paars met gele stippen.”
Ik laat een lichtroze kikker zien en vraag of dat een kikker is.
“Ja dat is een kikker, dat kan je zo zien, hij heeft 3 poten eh… tenen en bolle ogen en lange springpoten, dus het is een kikker. Het is een kale kikker, daarom is hij lichtroze, normaal zit daar groene of bruine verf overheen. Ja een kikker is dan groen en een pad bruin. Een dier kan zich camoufleren als hij verandert van kleur als hij bang is. Dan ga je je verstoppen, dan ben je veilig. Bij een kikker is dat groen en die gaat zich ergens verstoppen waar het groen is.”
Wat is camoufleren?
“Als je niet opvalt, dezelfde kleur kleding aan hebt …”
Om het begrip camoufleren te ontdekken doen in de kring het camouflage spel; wie heeft welke kleur kleding, wie hetzelfde . We maken in de kring groepjes van kinderen die dezelfde kleur kleding aan hebben. Ik doe mijn ogen dicht en laat de kinderen zelf wisselen van plaats. Daarna zit er een groepje roze, een groepje blauw, zwart en grijs/wit en een groepje streepjes bij elkaar. We kijken opnieuw. Nog meer stof tot nadenken..Valt het op?
De kinderen tekenen een kikker en een aap.
Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster